Hovedseksjon

Lama

Lama jobbet 7 år som lærer i Syria. Hun underviste i arabisk på videregående skole. Hun føler seg privilegert som har fått muligheten til å bygge videre på den erfaringen hun har med seg fra Syria.

Lama forteller: «Høsten 2017 begynte jeg på norskkurs på Oslo Voksenopplæring Skullerud. Læreren min var fra Polen og ga meg masse motivasjon til å lære språket. Hun hadde klart å lære seg så bra norsk at hun underviste i språket! Det ga meg håp om at jeg også kunne lære dette språket!»

Våren 2018 begynte Lama i praksis på Ekeberg barneskole. Hun var assistent i en 1. klasse og kunne ikke mye norsk. Hun forsto nesten ikke hva læreren sa i klassen. Da læreren spurte Lama om hun kunne hente terninger, visste hun ikke hva hun skulle hente!

«Det var så flaut. Jeg følte meg så hjelpeløs. Jeg hadde vondt i hele meg. Jeg ble pessimist!»

Hun dro til programrådgiveren sin i Nav og sa at hun heller ville jobbe i en praksis der hun ikke trengte å snakke og forstå så mye. Men programrådgiveren støttet henne og sa at hun ikke måtte gi opp. Hun var sikker på at Lama kunne bruke sin utdanning og bakgrunn i skolen. Hun ba Lama være tålmodig.  

«Og jeg som ikke er en tålmodig person! Men jeg har lært å bli mer tålmodig her i Norge,» smiler hun.

Lama var også innom noen måneder i praksis på Lambertseter barneskole, og der ble hun brukt som ringevikar på AKS. I begge praksisene lærte hun mange nye ord knyttet til skole, hun fikk god innsikt i det norske skolesystemet, og hun fikk kolleger som snakket sakte og tydelig for at hun skulle forstå.

Så, en vårdag i 2019 ringte telefonen. Det var programrådgiveren som sa hun hadde fått i stand et intervju på Munkerud skole.

«Jeg dro på jobbintervju og var både spent og nervøs! Da jeg gikk ut av kontoret, hadde jeg en 3 måneders kontrakt som 50 % lærer og 50 % på AKS! Etter hvert fikk jeg en kontrakt på ett år!»

I oktober 2019 begynte Lama å studere norsk to kvelder i uka på Oslo Voksenopplæring Sinsen.

Det er med en viss stolthet Lama oppsummerer: «Jeg har en 100 % jobb, jeg har familie med mann og 4 døtre, og jeg studerer norsk på videregående skole to kvelder i uka!»

Hun legger til: «Uten støtte og forståelse fra mannen min, læreren min på Oslo Voksenopplæring Sinsen og lederen min på Munkerud barneskole hadde jeg ikke klart det!» 

Lama